így készítsd fel gyermeked szervezetét az iskolakezdésre

2022. 08. 15.

Még néhány hét van a nyári szünetből, a gyerekek szervezetét azonban nem árt időben elkezdeni felkészíteni a közösségi létre. Tanévkezdéskor ugyanis nemcsak a napirendjük változik meg teljesen, de egyszerre többféle kórokozóval is szembe találja magát immunrendszerük. A kicsik testét és lelkét többféleképpen is erősíthetjük – ezeket szedte most csokorba a gyermekegészségügy elkötelezett támogatója, a K&H gyógyvarázs

így készítsd fel gyermeked szervezetét az iskolakezdésre

A gyerekek szervezete az első 10-12 évben edződik meg, így a felső tagozatosoknál már kevesebb megbetegedésre számíthatunk, az óvodásoknak és kisiskolásoknak viszont komoly kihívást jelenthet szeptemberben a nagyobb közösségbe való visszatérés a számukra még új bacilusok és vírusok miatt. „A tanév több családban indulhat betegszabadsággal, hiszen a kicsik szervezete nagyobb mennyiségű kórokozóval találkozik egyszerre” – fejti ki Horváth Magyary Voljč Nóra, a K&H gyógyvarázs zsűritagja. „Megfelelő szülői odafigyeléssel azonban megerősíthetjük gyermekeink immunrendszerét annyira, hogy az hatékonyan visszaverhesse a támadásokat. A kicsiket nemcsak testileg, de lelkileg is érdemes felkészíteni az iskolára, és ezt tanácsos fokozatosan, már most, augusztus közepén elkezdeni. Néhány egyszerű dolgot betartva sikeresen felvértezhetjük csemetéinket a tanévkezdésre.”

fokozatosan zárjuk le a nyarat

Nyáron az iskolai menetrendhez képest akár több órával is elcsúszhat a napi ritmus, így ajánlott már augusztus utolsó heteiben fokozatosan visszaszokni a korai keléshez és lefekvéshez. A gyerekek szervezetét ugyanis nagyon megterheli, ha ez a váltás hirtelen, egyik napról a másikra történik szeptemberben. A kielégítő pihenés az immmunrendszer egészséges működését is segíti, erre pedig nekünk, szülőknek kell figyelni. Bár este 8-kor még világos van, ne szervezzünk már olyan programot, ami sokáig elhúzódik, kezdjük el időben az esti rituálét, hogy a nagyobbak is legkésőbb 9-ig ágyba kerüljenek.

tekintsünk előre pozitívan

Lelkileg is kezdjünk elbúcsúzni a nyártól, tekintsünk vissza a legszebb pillanatokra, válogassuk ki a fényképeket, csináljunk albumot, rajzolják le legkedvesebb emléküket. Beszélgessünk arról, mennyi jó élmény várja őket az iskolában, vegyük fel a kapcsolatot a sulis barátokkal, így jobban ráhangolódhatnak az iskolára. A mentális egészségre a tanévkezdés után is figyeljünk, a minőségi együtt töltött idő nemcsak a kicsik, de a felnőttek lelkének és ellenálló képességének is jót tesz. A nyáron gyakori mókázásokat szeptemberben is folytassuk!

kezdjük el felturbózni az immunrendszert

A gyerekek nyáron kevésbé vannak zárt térben egyszerre sok emberrel, így amikor újra bekerülnek egy többszáz fős intézménybe, immunrendszerük hirtelen többféle kórokozóval is találkozhat rövid idő alatt. Szervezetüket ezért már a nyár végefelé hasznos felkészíteni a közösségi léthez, hiszen a vitamin- és ásványianyag-raktáraknak időre van szüksége a feltöltődéshez. Az őszi időszakban főként az A-, C- és E-vitaminokra, illetve cinkre és szelénre lehet szükség az immunrendszer erősítéséhez. De érdemes kikérni háziorvos vagy patikus véleményét, hiszen ez nagyban függhet a gyermek korától és étkezési szokásaitól (vegetáriánus, ételérzékeny stb.). Igyekezzünk minél több friss, nyers szezonális gyümölcsöt és zöldséget adni csemeténknek. Nyár végén még széles skálából választhatunk, és az idénygyümölcsök tápanyag- és vitamintartalma jóval magasabb, mint a félig éretten leszedett, távolról szállított áruké. A zöldségek és gyümölcsök rosttartalma a bélflórának is jót tesz, amit probiotikus baktériumokat tartalmazó, erjesztett ételekkel (tejtermékek, savanyú káposzta) még tovább erősíthetünk.

gondoljuk át az őszi ruhatárat

Készüljünk fel a hirtelen megváltozó időjárásra is, hiszen szeptemberben akár 15 fok eltérés is lehet a reggeli és délutáni időszak között. Ráadásul egyik napról a másikra is jelentősen megváltozhat a hőmérséklet. A legjobb, ha gyerekeink rétegesen öltöznek fel, így alkalmazkodni tudnak a hőingadozáshoz, és a megfázás, vagy épp a kimelegedés elkerülhető. Gondoljuk át gyermekeink ruhatárát, és szerezzük be időben azokat a ruhadarabokat, amikre 10 fokban, esős időben szüksége lesz, mert könnyen lehet, hogy akár már az ősz első napjain beköszönt a hűvös idő.