nem is gondolnánk, mennyi információt rejthet egy csepp vér

Az innovatív eszközök nemcsak az orvosok munkáját könnyítik meg, hiszen azzal, hogy leegyszerűsítik, lerövidítik a diagnózis felállítását, a gyerekeknek és szüleiknek is kevesebb megpróbáltatással járnak a vizsgálatok. A K&H gyógyvarázs program ezért már 20 éve töretlenül segíti a gyermekorvosok betegségmegelőző és gyógyító munkáját azzal, hogy korszerű eszközökkel támogatja őket. Ilyen például az a vérkép-analizátor, amely tavaly óta egy kis észak-keleti város háziorvosát segíti abban, hogy egy csepp vérből megállapíthassa a baj forrását. Így a kivizsgálás miatt a kis betegeknek nem kell 25 kilométerre utazniuk a legközelebbi kórházba -- ez pedig a hátrányos helyzetű régióban a közlekedési és anyagi nehézségek miatt is különösen sokat számít.

Tovább

hogyan válhat energiahatékonnyá a gyermekegészségügy?

A hazai gyermekegészségügyi intézmények már több fronton törekednek az energiahatékonyságra, amelyre nemcsak a fenntarthatóság, de az árnövekedés miatt is szükség van. A K&H gyógyvarázs felmérése alapján tudatosan csökkentik áram-, víz- és gázfelhasználásukat, igyekeznek minél több megújuló energiát használni és korszerű berendezéseket beszerezni.

Tovább

van megoldás az egyszerhasználatos eszközök kiváltására a gyermekegészségügyben

Az egészségügy komoly kihívás előtt áll a fenntartható fejlődést célzó intézkedések terén, nehéz ugyanis összeegyeztetni a kórházi steril környezetet és egyszer használatos eszközöket a környezetvédelemmel. A K&H gyógyvarázs kutatása alapján a gyermekegészségügyi intézmények tisztában vannak a megoldásokkal, és egyre inkább alkalmazzák is őket. 

Tovább

így készítsd fel gyermeked szervezetét az iskolakezdésre

Még néhány hét van a nyári szünetből, a gyerekek szervezetét azonban nem árt időben elkezdeni felkészíteni a közösségi létre. Tanévkezdéskor ugyanis nemcsak a napirendjük változik meg teljesen, de egyszerre többféle kórokozóval is szembe találja magát immunrendszerük. A kicsik testét és lelkét többféleképpen is erősíthetjük – ezeket szedte most csokorba a gyermekegészségügy elkötelezett támogatója, a K&H gyógyvarázs

Tovább

a gyerekek nem mini felnőttek – és ez a gyógyításnál is számít

A gyerekek nem a felnőttek kicsinyített másai – nemcsak testméretük különböző, de szervezetük is kicsit másképp működik. Nem véletlenül különül el a gyógyászatban a felnőttek és a gyermekek ellátása. Ezekkel a különbségekkel jó, ha a szülők is tisztában vannak, így bizonyos balesetek és megbetegedések könnyebben megelőzhetők. Ha pedig már megtörtént a baj, akkor lényeges, hogy a szakemberek speciálisan a kicsik gyógyítására alkalmas eszközökkel kezelhessék a gyerekeket. A K&H gyógyvarázs program keretében ezért most 20 millió forint értékű orvosi műszerekre pályázhatnak a gyermekegészségügyi intézmények.

Tovább

nyáron kívül-belül fontos a víz

tippek az örömteli iváshoz és fürdéshez

Nyár, meleg, víz: a gyerekek ezeket hallva azonnal indulnának a strandra. A felnőtteknek viszont nemcsak a külső felfrissülésről, de a belső hidratálásról is gondoskodniuk kell, hiszen a kicsik maguktól jellemzően nem isznak eleget. A gyerekek testi és lelki egészségét szem előtt tartó K&H gyógyvarázs ahhoz ad most tippeket, hogyan vegyük rá játékosan a gyerekeket az elegendő folyadékbevitelre, és mikre figyeljünk a vízparton.

Tovább

ezért nélkülözhetetlen az apák részvétele a gyereknevelésben

Az édesapák szeretetteljes és támogató hozzáállása nagyban befolyásolja a gyermek egészséges fejlődését és felnőttkori személyiségét. Fontos ezért, hogy ők is kivegyék a részüket a hétköznapi rutinból és a közös élményekből, programokból. A gyermekek testi és lelki egészségét támogató K&H gyógyvarázs a közelgő apák napja alkalmából megmutatja, mi mindent adhat egy apa gyermekének azzal, ha már az első lépésektől bevonódik a nevelésbe.

Tovább

hogyan előzhetők meg a leggyakoribb gyermekbalesetek?

Lassan itt a nyár, ami a jókedv és a nagy családi kirándulások időszaka, de sajnos a gyermekbalesetek számát is nagyban megnövelik a szabadban töltött órák. A K&H gyógyvarázs most abban ad útmutatást a szülőknek, hogy mire figyeljenek, ha csökkentenék a balesetek előfordulásának kockázatát. 

Tovább

indul az allergiaszezon

hogyan ismerjük fel a gyermekkori allergia első jeleit?

Az elmúlt 20 évben hazánkban megkétszereződött azoknak a gyerekeknek a száma, akik valamilyen allergiával küzdenek. Az évről-évre növekvő esetszám és a most kezdődő allergiaszezon miatt a szülőknek fontos tudniuk, hogy milyen fajtái vannak az allergiának, azok hogyan jelentkezhetnek, és melyek azok a tünetek, amik megkülönböztetik az ételallergiát az -intoleranciától vagy a légúti allergiát a náthától. A K&H gyógyvarázs összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat és intő jeleket.

Tovább

10%-kal nőtt az orvosi műszerek ára is

Bár a koronavírus járvány már lecsengőben van, a nyersanyaghiány, az áremelkedés és a megnövekedett szállítási határidők újabb nehézségeket okoztak az egészségügynek. Átlagosan 10%-kal kerül többe egy orvostechnikai és gyógyászati eszköz a covid előtti időkhöz képest. A K&H gyógyvarázs szakértői utánajártak annak, hogyan változott a gyermekegészségügyi eszközök piaca az elmúlt két év hatására.

Tovább

idén is elmarad az influenzaszezon?

A Covid megjelenése előtt minden februárban az influenzaszezon tetőzése volt a téma. 2021-ben a szigorú védőintézkedések hatására ez elmaradt, de mi várható ebben az évben, különös tekintettel a gyerekekre? A K&H gyógyvarázs szakértői úgy vélik, a megelőzés és a háziorvosoknál is rendelkezésre álló korszerű diagnosztika kulcsfontosságú lesz a fertőzés féken tartásában.

Tovább